A program jelenleg nem érhető el a Play áruházban, az alábbi linken tölthető csak le: letöltés: vt.apk

Virtuális Tanösvény

Vágd zsebre a telefonodat, és fedezd fel segítségével környezeted történelmét, értékeit, nevezetességeit! Sétálj virtuális tanösvényeken!

Az alkalmazás segítségével a kiválasztott helyre eljutva a telefonnal a kezünkben egy virtuális tanösvényen haladhatunk végig. Virtuális, mert az állomások a készülék térképén jelennek meg, nem feltétlenül léteznek a valóságban. Ha megérkezünk egy állomáshoz, a program rezgéssel jelzi, és megjeleníti a megtalált állomás adatlapját. Az adatlapon megjelenített képi és szöveges információ ismerteti velünk az állomást, mint egy tanösvény tábláján. Egyes állomásoknál feladatok is várják az úton elindulókat. A kérdésekre adott válaszokat a program egyből kiértékeli.

Az alkalmazás célja, hogy bemutassa a helyi épített vagy természeti értékeket, látnivalókat, támogatva azok megóvását, mert amit megismerünk, azt jobban védelmezünk. Célja az is, hogy kimozduljunk otthonról, és egy kis időt kint a szabadban sétával, mozgással töltsünk, tájékozódási képességünk használatával.

Figyelem! A helyszínen a valóságban nincsenek táblák, állomások. A telefonon a GPS koordináták fogják mutatni az állomások helyét, amiket fel kell keresni.

Nincs még tanösvény a környékeden? Készítsd el Te az elsőt!

Mindenhol vannak érdekességek, emlékek, természeti szépségek, és amit megismerünk, arra ez után már jobban vigyázunk. Fontos szempont számunkra, hogy bárki beküldessen javasolt útvonalakat, aki a fent említett elveket magáénak vallja. Cél az is, hogy a készített tanösvények megszólítsanak olyan embereket, akik bár szeretnének, de nem mernek elindulni ismeretlen utakon, fiatalokat, akik egyre kevesebbet mozdulnak ki természetjárás céljából, környezetünk megismerése miatt.

A program ingyenesen használható, nem tartalmaz hirdetéseket. Új tanösvények készítéséhez tervezzük az online feltöltő felület elkészítését is, de amíg ez nem készül el, kérlek keresd a fejlesztőt, amennyiben szeretnél útvonalat rögzíteni, vagy útvonalat ajánlani, esetleg észrevételed van a programmal kapcsolatban.

Használati útmutató

Felhasználói adatok kezelése, engedélyek

Adatvédelmi tájékoztató

Üzenet a fejlesztőnek.

Ajánlom másoknak a programot.

A program letölthető a Play áruházból

Virtuális tanösvények:

 • Gregersen Gudbrand gyalogtúra Szegeden

  Élt egy ember Magyarországon, akinek 20 gyermeke született, 12-t felnevelt a XIX században. Hogyan lehetett 12 gyermeket felnevelni hazánkban, ha többször is nulláról kellett kezdeni az életét? Hogyan került hazánkba? Mivel foglalkozott? Hogyan kötődik Szegedhez? A túra közben főként az utóbbi kérdésre szeretnénk válaszolni, természetesen nem maradéktalanul.nnGregersen Gudbrand 1824-ben született Norvégiában. Amikor felnőve kitanulta az ácsmesterséget, a kor szokásának megfelelően Európába indult, hogy tudását és tapasztalatait gyarapítsa. Lipcsén, Drezdán, Prágán keresztül érkezett Bécsbe, ahol kiderült, hogy az útiládájából ellopták személyes ingóságait. Ennek a szerencsétlen eseménynek a következménye, hogy Gudbrand Magyarországra indult. 1847-ben érkezett meg Pest-Budára, ahol munkalehetőséget keresett. Kézenfekvő volt, hogy a vasútépítkezésekbe kapcsolódjon be, hiszen ebben az időben Magyarországon is óriási lendülettel folytak a vasúthálózat kiépítésének munkálatai. Hamarosan meg is kapta első önálló feladatát: a Vág völgyében építhetett hidat.nn Az 1848-as forradalom kitörése nagy hatással volt a fiatal ácsra Gregersen Gudbrand önként jelentkezett a IV. mérnökcsapatba. Itt, mint utásztiszt szolgált. Paksnál az akkori viszonyokhoz képest rekordidő – harminchat óra – alatt épített fel egy pontonhidat. 1888-ban bejegyeztette a Gregersen G. és Fiai Építő Vállalatot. az ország szinte minden pontján megtalálhatók; számtalan vasútvonal, pályaudvar és vasúti híd megépítése fűződik a nevéhez. Amikor 1879 márciusában Szegedet elöntötte az árvíz, az újjáépítési munkálatokban Gregersen cége jelentős részt vállalt.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 6 km Idő: 2 óra Állomások száma: 10

  Tovább

 • Szandai zsiráf

  Szolnokon már a harmadik geo állatka bukkant fel. Ezúttal egy bébi zsiráf jelent meg Szandaszőlős utcáin. Ki szeretne találkozni vele? A „rajzolás” bárhonnan elkezdhető, a lényeg, hogy az óramutató járásával megegyezően haladjunk. Mi a zsiráf hátsó lábától, a Tóth Árpád és a Veres Péter utca sarkától indulva kezdtük el az utunkat.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 8 km Idő: 1 óra Állomások száma: 9

  Tovább

 • Parkerdei elefánt

  Tudtad, hogy Szolnokon a parkerdőben elefánt is látható? Na, nem az erdőben kóborol, és nem is a vadasparkban látható, hanem a telefonunkra rajzolhatunk egy vidám kis elefántot, ha az erdőgazdaság gondozásában kialakított erdei utak, a Zagyvát határoló töltés és néhány utca bejárásával végigmegyünk a javasolt útvonalon. Az elefánt azonban nem mutatja meg magát könnyen. Komoly 10 km-es útvonal vár arra a túrázóra, aki látni szeretné. Gyalogosan, vagy kocogva ajánljuk a bejárását de ha a gyerkőc nem tud még ennyit gyalogolni, esetleg kerékpárral is végig mehet.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 10.0 km Idő: 2-4 óra Állomások száma: 19

  Tovább

 • Séta a szolnoki temetőben

  Ismerjük meg Szolnok város temetőjét: múltját, emlékhelyeit, jeles elődeink sírhelyét!

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 3.5 km Idő: 2,5 óra Állomások száma: 37

  Tovább

 • Szolnoki '56-os séta

  Mivel idén elmaradnak Szolnokon az 1956-os megemlékezések, tegyünk egy virtuális sétát azokon a helyeken, ahol forradalmi események zajlottak Szolnok városban.

  Feltöltő: Blogszolnok

  Táv: 1.0 km Idő: 45 perc Állomások száma: 5

  Tovább

 • Séta az egykori Tabánban és várban.

  Szolnok múltját kívánja felidézni ez a rövid kis séta. Szolnok talán legrégebbi műemlékétől, a Mária-oszloptól indulunk utunkra. Az egykori Tabán egyetlen megmaradt épületének felkeresése után a hajdani vár területe felé vesszük az irányt, és megismerkedünk Szolnok múltjával. A várból a Tisza-partra majd a Zagyva-torkolathoz sétálunk, és a Tisza-híd lábánál fejezzük be a sétát.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 2.5 km Idő: 1 óra Állomások száma: 13

  Tovább

 • Múlt-Túra

  Damjanich János Múzeum kiadványa, a Múlt-Túra városismereti könyv útvonala, Szolnok belvárosának régebbi, híresebb épületei között halad. Útba ejtjük többek között a volt Nemzeti Szálló, a Szolnoki Galéria, a Verseghy Ferenc Gimnázium, a Szigligeti Színház, és a Tisza szálló épületét, valamint a Verseghy parkot, de még a Művésztelepet is. Az út során, a közben található emléktáblákat, vagy akár helyi tudorokat kifaggatva ki kell deríteniük az adott épület múltját (születés, alkotó, stílus, stb.) és jelenét. A múltat segítik felidézni a korabeli fényképek és képeslapok.

  Feltöltő: Damjanich János Múzeum

  Táv: 3 km Idő: 2 óra Állomások száma: 15

  Tovább

 • Cinege tanösvény

  Bármelyik évszakban is látogatunk ki a parkerdőbe, ha figyelmesen közlekedünk, a parkerdő leggyakoribb madarával, a cinegével találkozni fogunk. Még ha nem is látjuk meg az ágak között, de a hangját biztosan hallani fogjuk. A cinege nemzetség közül a széncinege, a kékcinke állandó lakója az erdőnek, ritkább vendég a barátcinege.

  Feltöltő: Jászkun Természetvédelmi Szervezet

  Táv: 1.5 km Idő: 45 perc Állomások száma: 11

  Tovább

 • Tiszavirág

  A tiszavirágzásról tudhatunk meg információkat a rövid kis séta során, ami a szolnoki Tisza-parton halad. Fel szeretné hívni a figyelmet a természet egyik legszebb látványára és sebezhetőségére. A tiszavirágzást 2020. május 22-én hungarikummá nyilvánították, ismerjük meg ezt a csodálatos látványt!

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 1 km Idő: 1 óra Állomások száma: 6

  Tovább

 • A "Szecska" utcanevei

  Aranyi, Botár, Czakó, Györffy, Hild, Karczag, Lovas, Orosz. Ezek a szolnoki kötődésű emberek nevei gyakran felcsengenek a Széchenyi lakótelepen. Na de ismerjük őket? A séta végére biztosan!

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 1.7 km Idő: 30 perc Állomások száma: 9

  Tovább

 • Tisza-parti tanösvény

  A Tisza-parti vagy másik ismert nevén a Bivaly-tói tanösvény a Tisza árterének élővilágát mutatja be. Rákóczifalva közigazgatási területén, a Tisza bal partján 6 km hosszan húzódik. Az itt fellelhető természeti értékek között a legértékesebbek a fűz-nyár ligeterdő, a kubikerdő, a Bivaly-tó tölgyes erdeje, az ártéri mocsárrét és az árvédelmi töltés növénytársulásai. A tanösvény mentén kihelyezett tájékoztató táblák, bár már kopóban vannak, azért ami még megmaradt hasznos információkkal látják el a turistákat. Az egyes hullámtéri élőhelyeket, az emberi beavatkozás előtti és utáni állapotot és az élőhely regenerálódási folyamatait szemléltetik. A tanösvény első szakasza a mentesített ártéren található tölgyerdőn vezet át, majd a töltésen átkelve a hullámtéren halad tovább.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 6.2 km Idő: 2 óra Állomások száma: 24

  Tovább

 • Abonyi séta

  Abony számtalan látnivalót tartogathat számunkra. A település Pest megye déli részén, Szolnok és Cegléd között található. Bár már régóta lakott hely, 1748 után indult el igazán a fejlődése, miután Mária Terézia mezővárosi címet adományozott a településnek. A XVIII. század közepétől több nemesi család telepedett meg Abonyban, akik ittlétükkel a várost gazdagították. Sajnos ezekből a kisnemesi kúriákből mára 19 kúria, kastély pusztult el már, és ami ami megmaradt, az is pusztulóban van. A tanösvény célja, hogy Abony építészeti gazdagságára, megmaradt épületeire felhívja a figyelmet.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 6 km Idő: 2 óra Állomások száma: 16

  Tovább

 • Milléri tekerés

  A Millér szó leginkább a horgászoknak mond valamit, hiszen sokan kijárnak a Millér partján létesített horgásztóhoz. A folyócskát és környezetét a szolnokiak már egyre kevesebben ismerik, pedig változatos környezete figyelemre méltó. A nemrégen kiépített kerékpárútnak köszönhetően már könnyen megközelíthető a terület. Tekerjünk hát ki a zöldbe! Utunk a Millérre vezető bal oldali út kerékpáros pihenőjétől indul. A Tisza töltésén, majd a Millér melletti egykori árterületen halad végig a túra. Az út végén a Szabadtéri Vízügyi Múzeumhoz érkezünk meg.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 8.5 km Idő: 1 óra Állomások száma: 13

  Tovább

 • Öko Tisza séta

  Az elmúlt évszázadban nagyon megváltozott a környezet, ahol élünk. Kicsit el is távolodtunk tőle. A séta útvonal célja, hogy közelebb kerüljünk Szolnok nagy folyójához. Ismerjük meg a nagy kincsünket, a Tisza folyót és környezetét, védelmének fontosságát. Ha már jobban ismerjük, talán fontosabbnak fogjuk tartani környezetünk védelmét, az életünkkel járó hulladék minimalizálását, a szelektív hulladékgyűjtést, mellyel ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük. Egyesületünk jelmondata: A FÖLDÜNK - AZ -ÉLETÜNK!!! AZ ÉLETÜNK - A FÖLD??? Légy Te is a FÖLD barátja. Vigyázzunk RÁ EGYÜTT!!!

  Feltöltő: Gördögök SE.

  Táv: 1.5 km Idő: 30 perc Állomások száma: 8

  Tovább

 • Szentendre demo tanösvény

  Demo tanösvény!!! Bemutató jelleggel, egy tervezett szentendrei útvonal miatt lett létrehozva.

  Feltöltő: Adminisztrátor

  Táv: 600 m Idő: 30 perc Állomások száma: 3

  Tovább

APK telepítés QR kód alapján:

Telepítés után keresd a következő ikont:

Képernyőképek a programról

Nyitóképernyő a feltöltött tanösvényekről:

Tanösvény áttekintő felülete:

Egy tanösvény állomás:

Térkép, az érintendő állomásokkal:

Videó az működéséről: