Parkerdei elefánt - Természetjáró útvonal

Tudtad, hogy Szolnokon a parkerdőben elefánt is látható? Na, nem az erdőben kóborol, és nem is a vadasparkban látható, hanem a telefonunkra rajzolhatunk egy vidám kis elefántot, ha az erdőgazdaság gondozásában kialakított erdei utak, a Zagyvát határoló töltés és néhány utca bejárásával végigmegyünk a javasolt útvonalon. Az elefánt azonban nem mutatja meg magát könnyen. Komoly 10 km-es útvonal vár arra a túrázóra, aki látni szeretné. Gyalogosan, vagy kocogva ajánljuk a bejárását de ha a gyerkőc nem tud még ennyit gyalogolni, esetleg kerékpárral is végig mehet.

Feltöltő: Adminisztrátor

Táv: 10.0 km

Idő: 2-4 óra

Állomások száma: 19

Mivel az útvonal viszonylag hosszú, közben könnyen hibázhatunk és annak akkor nyoma marad, ezért az elefánt rajzolását megelőzve egy rövidebb útvonal bejárását ajáljuk. Így már tapasztaltabb program használóként kezdhetünk bele ebbe a hosszabb útvonalba. A próba során meggyőződhetünk arról is, hogy a telefon beállításai lehetővé teszik-e az útvonal rögzítését. Ha van már megszokott útvonal rögzítő alkalmazásunk, használjuk azt is párhuzamosan.
Az útvonal helyenként sáros területen halad át.

Csak teljesen feltöltött telefonnal induljunk útnak!

A tanösvény állomásai:

1. állomás: Parkoló

A parkolótól kezdjük meg az utunkat. A végén egy gyalog ösvény vezet be az erdőbe és rögtön egy útelágazáshoz érünk. Balra tartva fogunk tovább haladni a zöld kör jelzésen. Az elefántunk hasát körvonalazzuk éppen. 400 méter után újabb elágazáshoz érünk.

2. állomás: Útelágazás

Az útelágazásnál a középsőt választva haladjunk tovább a három útirány közül. Az útirány jelző táblán ezt a Zagyva felirat mutatja, a fákon pedig a zöld kör jelzést keressük. Nemsokára átmegyünk egy távvezeték alatt, majd az aszfaltozott erdei kerékpárút keresztezi utunkat.

3. állomás: Erdei kerékpárút

Elérve az erdei kerékpárutat, balra fordulva az aszfaltozott úton haladjunk tovább, az elefánt állát rajzolva. Jó 300 méter után vége lesz az aszfaltozott útnak, az erdőt ketté osztó kanálishoz értünk, aminek hídján átmegyünk.

4. állomás: Erdei pihenőhely

A híd túloldalán pihenőhely vár minket. Pihenni viszont mi most nem tudunk, mert az elefánt agyarát rajzoljuk éppen. Jól figyeljük meg a pihenőhely környékét, mert ide még visszatérünk hamarosan. Innen számos út közül tudunk választani. Ha majd visszatérünk, akkor a középső úton fogunk tovább haladni, de mi most a balra tartó kerékpárúton haladjunk tovább. Éppen az elefánt agyarát rajzoljuk, ezért figyeljünk oda, hogy meddig megyünk. Azt javasoljuk, hogy az út szélén látható fateknőig menjünk el.

5. állomás: Fateknő

Ha elértük az út mellett lévő farönkből vájt fateknőt, sarkon fordulunk és ugyan azon az útvonalon amin jöttünk, egészen a hármas elágazásig vissza megyünk a pihenőhelyig. A pihenőhelytől a sárga kereszt jelzésű középső utat választva haladjunk tovább. Sokáig haladunk ezen az úton. Útközben néhány erdei út keresztezi utunkat, majd át fogunk menni egy távvezeték alatt.

6. állomás: Távvezeték

A távvezeték alatt átmegyünk, majd ismét az erdőbe folytatjuk az utat. A Tájoló tanösvény útvonalán, de továbbra is a sárga kereszt jelzésen haladva, már az elefánt ormányát rajzoljuk. Az erdő legszebb részén haladva 800 méter után kiérünk a tölgy és nyár alkotta erdőből és egy csatorna part szélére érkezünk. Ha kiértünk az erdőből jobbra fordulva a töltés aljáig menjünk.

7. állomás: Erdő vége

A töltés alján ismét jobbra fordulva vissza tartunk a város felé a gát tövében haladva, keleti irányban. Jó 500 méter környékén, egy kidölt fa után, az erdőből kijövő útra lelünk.

8. állomás: Töltés

Az erdő szélétől fokozatosan menjünk fel a töltés tetejére, szépen elnyújtva. A töltésen haladva egy balos kanyar után a volt szivattyú ház tornya tűnik fel a töltés oldalában.

9. állomás: Szivattyú ház

Még haladjunk tovább a töltésen. Egy újabb kanyar után a jobbra elterülő Nedves rét mellett halad el utunk. A rétre majd lemegyünk, de csak a túlsó szélénél.

10. állomás: Nedves rét

Az elefánt fülét fogjuk most megrajzolni. Erre a pontra néhány állomás után visszajövünk, és akkor majd a töltésen haladunk tovább. Most a töltés, a rét és az erdő találkozásánál lemegyünk jobbra a rétre, ahonnan a rét és az erdő határán lévő úton haladunk tovább. Az erdő szélét követve, bal oldalt tűzrakó és pihenő helyeket látunk. A rét végéhez közeledve, figyeljük bal oldalt az erdőt. Ha elfogy mellettünk, fordulnunk kell balra a távvezeték nyiladékába.

11. állomás: Távvezeték

Itt balra fordulva a nagy távvezeték alatt haladjunk tovább. A széles nyiladék bal oldalán menjünk. Az első vezeték lábát ha elhagytuk, egy erdei út keresztezi majd utunkat. Ezen az úton balra fordulva haladjunk tovább. Nagyjából 100 méter után kereszteződést találunk.

12. állomás: Tábla

Az erdei utak kereszteződésénél, balra fordulva, a Nedves rét tábla feliratot követve haladunk a zöld kör jelzésen. 250 méter után ismét a rét szélére érünk. Itt felmegyünk a töltésre, azon a ponton, ahol le is mentünk róla. Ha felértünk a tetejére jobbra fordulva haladunk tovább.

13. állomás: Malomszögi-híd

A töltés egy tanya mellett kanyarog el, majd a Malomszögi híd lejáróját keresztezi. A töltésen haladunk tovább, követve az ívét, az elefánt hosszú hátát megrajzolva. Hamarosan egy újabb tanya mellett megyünk el, jobbra pedig egy kaszálót látunk majd.

14. állomás: Zagyva

A kaszáló vonalában a töltés bal oldalán egy Natura 2000-es tábla látható. Ideje, hogy megrajzoljuk az elefántunk farkát. Ha elhagytuk a táblát, és jobbra elérjuk a kaszáló túlsó végét, szép fokozatosan menjünk le balra a Zagyva hullámterére, megcélozva az egykori Zagyva meder melletti fák vonalát. A meder mellett egészen a folyó élő medréig menjünk, a régi és az új ág találkozásáig.

15. állomás: Hullámtér

Itt rajzoljunk egy kis bojtot, kicsit távolodjunk el a medertől, majd kanyarodjuk vissza hozzá, és ugyan azon az útvonalon ahol jöttünk, térjünk is vissza a töltésre, a Natura 2000-es tábla utáni részt betájolva.

Ha felértünk, folytassuk utunkat a töltésen, ami hamarosan elhagyja az erdőt és a családi házas övezet széléhez ér. Ha a hullámtéren álló hatalmas nyárfák csoportját elhagytuk, figyeljük a töltés jobb szélét mert a földbe süllyesztett 2.8-as kilométerkőnél le kell mennünk a töltésről, a Háromrózsa utcába a házak közé.

16. állomás: Háromrózsa utca

Most az elefánt hátsó talpát rajzoljuk. Az utca közepén jobbra befordulunk a Zsálya utcába, amin nem sokat megyünk, mert az első kereszteződésnél balra le is térünk a Kígyó utcába.

17. állomás: Kígyó utca

A Kígyó utcában sem haladunk sokat, mert balra a Félcsizma utcába fordulunk az elefánt első lábát megkezdve. Hamarosan újra elérjük a Háromrózsa utcát amin jobbra fordulva haladunk tovább. Ha az utcán végig mentünk, jobbra fordulva a Kaán Károly utcában folytassuk utunkat az út túloldalán látható járdán.

18. állomás: Lovarda

A lovarda után hamarosan feltűnik utunk kiinduló helye a székelykapu.

19. állomás: Parkoló

Ha megérkezünk a kiindulási helyre, a parkolóban befejeztük az elefántunk rajzolását. Állítsuk meg az útvonal rögzítést. Gratulálunk a teljesítéshez! Reméljük mindenkinek sikerült vidám kis elefátot emlékül hazavinnie a túráról!

A tanösvény bejárásához androidos telefonra telepíthető Virtuális tanösvény alkalmazásunkat ajánljuk.

A helyszínen, a valóságban nincsenek állomások. A telefon lesz segítségünkre az állomások megkeresésében amihez még a tájékozódási képességünkre is szükség lesz.

A program letölthető a Play áruházból

Használati útmutató

Felhasználói adatok kezelése, engedélyek

Üzenet a fejlesztőnek.

Ajánlom másoknak a programot.

APK telepítés QR kód alapján:

Telepítés után keresd a következő ikont:

Képernyőképek a programról

Nyitóképernyő a feltöltött tanösvényekről:

Tanösvény áttekintő felülete:

Egy tanösvény állomás:

Térkép, az érintendő állomásokkal:

Videó az működéséről:

Térkép