KERÉKPÁROZÁS A TERMÉSZETBEN, AZ ERDŐBEN

A hegyi, erdei biciklizés az utóbbi évek nagy "slágere", de van valami, amit figyelembe kell venni: a jelenleg hatályos törvény szerint az erdő területén kerékpárral közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad. A kijelölés joga az erdészeteké és a természetvédelmi hatóságoké. Ez azt jelenti, hogy az erdei utakon azok kijelöléséig nem, vagy csak külön engedéllyel szabad biciklizni! A kerékpáros társadalmi szervezetek javaslatokat tettek a kerékpárral járható utak kijelölésére, lebonyolítják az egyeztetést a illetékesekkel, és - az e térképen ábrázolt erdei utakon is - folyamatosan helyeznek ki útbaigazító jelzéseket a kerékpáros erdőjárók részére. Az erdő a szárazföld legösszetettebb természeti rendszere, létük az egészséges emberi élet alapvető feltétele. Az erdő fenntartása és védelme mindenkinek az érdeke, szolgáltatásai megilletnek minden embert. Az erdőben a közérdekkel összhangban és szabályozott módon lehet gazdálkodni és közlekedni is!

Az erdei kerékpározás illemkódexe:

(GÖRDÖGÖK SE. ajánlásai és más kerékpáros szervezetek tanácsai alapján)
  • A kijelölt kerékpáros útvonalról - bármennyire is csábító - ne térj le, mert zavarhatod és károsíthatod az erdő élővilágát!
  • A kijelölt erdei túristautakon (és az erdei kerékpáros utakon is) a gyalogos túristáké az elsőbbség. Óvatosan haladj el mellettük, tarts megfelelő távolságot! Különösen ügyelj a gyerekekre, mert mozgásuk kiszámíthatatlan, és az idősebbekre, akik lassabban reagálnak a biciklizők jelzéseire.
  • Az erdőgazdasági utakon is a KRESZ szabályai szerint kell közlekedni! (Figyelemmel a sebességre, az elsőbbségadásra és az előzésre!)
  • Közlekedj csendben, többet látsz az erdő életéből! De ha szükséges, a balesetek elkerülése érdekében csengess vagy jelezz a hangoddal!
  • Vedd figyelembe, hogy az erdő nem csak a kerékpározók kirándulóhelye, hanem élettér és egyúttal munkahely is. Az ősz a szarvasbőgés, a tél a fakitermelés és a hajtóvadászatok ideje.
  • Tartsd tiszteletben az erdőgazdálkodás előírásait, ha igénybe veszed az erdő szolgáltatásait! Az erdészet munkatársai a munkájukat végzik az erdőben, és az udvariasságot ők is nagyra becsülik. Az erdőgazdaság a felelőse nemzeti kincsünknek, az erdőnek.
  • Csak a kijelölt kiépített pihenőknél állj meg hosszabb időre! Elfogyasztott elemózsiád maradványait és a hulladékot csomagold be és vidd magaddal!
  • Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújts, akkor is, ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom! Mielőtt tovább kerekezel, győződj meg róla, hogy a tűz kialudt-e!
  • Erdei bicikliversenyhez és táborozáshoz engedélyt kell kérni az erdő tulajdonosától! Ezekről tudni mindannyiunk érdeke és esetenként életfontosságú lehet!
  • És végül: ha az erdőben kerékpározol, vendégként közlekedsz. Viselkedj úgy, hogy legközelebb is szívesen lássanak!

 

 

 

vissza az elõzõ lapra...         vissza a fõoldalra...