Gyalogos turista felszerelése

 

Fontos, hogy az erdőn-mezőn járó túrista mindig megfelelően válassza ki az öltözékét, felszerelését, hiszen ezen is múlik egy túra sikeressége.


Tanács adás sátorral túrázóknakA sátorral vándorló túristáknak, akiknek "hátán háza, keblén kenyere", sok bosszúságot okoz, hogy a rengeteg kisebb-nagyobb útiholmit szükség esetén nem találják meg elég gyorsan kétrészes, 4-6 zsebes, modern, vázas hátizsákjukban. Jancsó Ottó sporttársunk ötlete alapján közlök egy rajzot és saját tapasztalatom szerint egy elrendezési elvet. Ez megmutatja a dolgok állandó helyét a hátizsákban, valamint egy kisméretű oldalzsákban. A következő ábécérendes mutató pillanatok alatt tájékoztat bennünket, hogy honnan vehetjük elő a szükséges tárgyat. E rendszer csak akkor válik be, ha azt visszarakás esetén is alkalmazzuk. Nem túristamondás, de a túristáknak is szól:
Tartsd meg a rendet és a rend megtart téged".
"Mindenkinek megvan a maga keresztje, a túristának ez a hátizsákja". Hogy ez ne legyen így, megfelelő hátizsákot kell használnunk és tudnunk kell jól csomagolni. Ehhez kívánok segítséget nyújtani a legszükségesebb útiholmik jegyzékének összeállításával és azok célszerű elhelyezésére vonatkozó ajánlással.


 

Csomagolási útmutató

 1. Bérlet (villamos-, buszjegyek) és érmék a metróhoz
 2. Borotválkozási kellékek
 3. Bot
 4. Csomagolási mutató
 5. Derékalj, PVC matrac, habszivacs (vízhatlan burokban)
 6. Élelem: rozscipó (tartós kenyér), konzervek, szalonna, szalámi, vaj, gyulai, sült hús zsírban gyorsrizzsel, dobozolt sajt, trappista és paranyica sajt, burgonyapüré-por, tasakos levesek, zabpehely, tej, tejpor, méz és kakaó, csokoládé, dzsem, szőlőcukor, citrom, hagyma, zöldpaprika, tea, nescafé, só és pirospaprika, étkezési korpa mint rostos anyag (hullámpapír lemez hátfalnak)
 7. Elemlámpa (tartalék égő, elem)
 8. Esőkabát (a hátizsák fedele alá behúzva, biztosítva)
 9. "Ezer apróság": bicska (tőr), biztostűk, tartalék cipőfűző, filmek, gyógyszerek (a rendszeresen használtak + Enterospetol, Carbo act., Demalgon, sebhintőpor, lábgombásodás elleni szer, Oxycort spray, Gerosan kenőcs mint izomgörcsoldó, Algopyrin), kötszerek, gyufa, (kis)kanál, konzervnyitó, kulcsok, kupaknyitó, szívószál, zsineg, stb.
 10. Fényképezőgép (nyakban), tartozékok
 11. Fésű (kicsi)
 12. Fogkefe
 13. Fogkrém (3/4 részben használt tubus)
 14. Forint (beváltásra)
 15. Főzőedények (alumíniumból)
 16. Gyorsfőző (benzin), 2 főre 1, esetleg szilárd spiritusz
 17. Hálózsák, vízhatlan zsákban
 18. Hátizsák
 19. Iránytű, tájoló zsebben
 20. Menetjegyek (távolsági, előreváltott)
 21. Menetrendi kiírások
 22. Oldalzsák vállon átvetve
 23. Olvasnivaló (kis terjedelmű)
 24. Óra csuklón (a csoportnak legyen egy ébresztőórája)
 25. Piperecikkek
 26. Ruhanemű: flanelling, pamut alsónemű, zoknik, pulóverek, tréningruha (pizsamaként is), sort, sapka, sál, kesztyű, szélkabát (az esőkabáttal együtt), fajtánként műanyag zacskóban
 27. Sárkefe (kicsi)
 28. Sátor + rudak és cövekek
 29. Sátorvédő fólia (ebbe göngyölhetjük a sátrat)
 30. Síp (zsebben)
 31. Papírszalvéta
 32. Szandál, félcipő (hátizsákon lóg, esetleg műanyag zacskóban)
 33. Szappandarabka
 34. Szemüveg és napszemüveg
 35. Térkép
 36. Toll, ceruza, jegyzetpapír
 37. Törölköző
 38. Túrajelentések (szakosztályi tagság esetén)
 39. Túristaszószedet
 40. Tükör (kicsi, borotválkozáshoz)
 41. Útlevél
 42. Útvonalterv
 43. Valuta és csekkek
 44. Valutakiviteli engedély
 45. Vécépapír
 46. Vileda kendő (a műanyag sátorvédő letörléséhez)
 47. Víz (tea) kulacsban, termoszban
 48. Zsebkendő

Útiholminkat úgy állítsuk össze, hogy a hátizsák 20-30 kg-nál ne legyen nehezebb. Ennél nehezebb hátizsák még edzett embernek is megkeseríti a túrát, nem beszélve arról, hogy le is lassítja. A súlytöbbletet úgy tudjuk elkerülni, hogy nem viszünk nehéz élelmiszereket (konzerveket, amelyekkel a bádogot és a vizet is cipeljük!, a fehérjét és szénhidrátot tömény formában, szárazon kell vinni!) ha könnyű a sátrunk (3 kg), a hálózsákunk (2 kg alatt) és derékaljunk (izolier vagy 2 cm-es habszivacs).


info: OSI osibring@gordogok.hu

Kerékpáros felszerelése

 

 

 

vissza az elõzõ lapra...         vissza a fõoldalra...